Om Anna Widerberg


Författaren Anna Widerberg

Debuterade i december 2020 med boken ‘Tiden är människornas ängel’ på Visto förlag. Köp boken här.

Just nu pågår arbetet med ljudboken, som jag hoppas ska bli tillgänglig inom kort.

I april 2021 kom antologin ‘Sällskapligt’ ut, där jag är en av 20 medverkande Västmanlandsförfattare. Köp boken här.

Den 19 september 2018 mottog jag ett av Region Västmanlands kulturstipendier för att arbeta vidare med mitt romanprojekt Godhetens baksida. Läs pressmeddelande med motivering här

Jag var också en Västerås stads kulturstipendiater 2013 och jag fick stipendiet för ett antal texter med samlingsnamnet ’Tiden är människorna ängel’ på bloggen Med Mirandas ögon. Juryns motivering löd:

“Anna Widerberg visar på en språklig och litterär mognad och kombinerar det med ett djup som inte väjer för det svåra och hon gör det utan att bli sentimental eller självömkande.”

Sommaren 2007 deltog jag i Författarskolan på Marstrand. Jag vann den avslutande kortnovell-tävlingen med texten Avkomman.

1997 skrev jag en text till min dotters dop. Texten har sedan dess använts på en mängd dop och namngivningsceremonier och den finns publicerad i Kyrkohandbokens Dopritual som gavs ut av Verbum 1998. Med din panna mot min kind 

Min blogg Med Mirandas ögon är centrum i allt jag gör. Här provar jag mina tankar och här föds det som sedan blir större projekt. Följ mig gärna!


Filmarbetaren Anna Widerberg

Långfilmsdokumentär om Ted Gärdestad

Jag började arbeta med dokumentärfilmen om Ted Gärdestad på sommaren 2015 tillsammans med ett erfaret dokumentärfilmsteam. I flera år har vi gjort research och jag har haft åtskilliga samtal med Teds familj, vänner och kollegor. Vi spelar in de medverkande i Ljudbangs studio i Stockholm. Några av de medverkande är Kenneth Gärdestad, Janne Schaffer, Eirik Wangberg och Lena Andersson. Följ arbetet via Facebooksidan som nås via länken ovan. Vi finns även på Instagram

Just nu står filmarbetet stilla på grund av pandemi-situationen i Sverige men vi hoppas att filmen ska kunna ha premiär under 2022. Valda berättelser och smakprov från filmarbetet finns i podden Mellan mörker och ljus.


Poddaren Anna Widerberg

Mellan mörker och ljus –  en podd i gränslandet. Vilket gränsland, kan man undra? Ja, det är väl just det jag tänker utforska. Just nu utforskar jag och min bror Mattias Kvick vår värld av böcker och läsande. Vi har ägnat oss åt Ulf Lundell, Tove Jansson och Patrick Modiano. Vi har pratat om rebellerna som for till Amerika, om pesten och om förbannad dikt.

I poddens första episoder bjöd jag och Fredrik Ydhag på intervjuer, tankar och annat material från vårt långa och djupgående arbete med långfilmsdokumentären om Ted Gärdestad.

Här finns även mitt samtal med Stefan Einhorn i samband med att jag släppte min bok Tiden är människornas ängel.

Podden finns där poddar brukar finnas. Ni får också gärna följa oss på Facebook, Twitter och Instagram. Alla länkar finns här.


Journalisten Anna Widerberg

Jag frilansar och här finns några av mina krönikor och reportage från de senaste åren.

I centrum för ett nytt totalförsvar

Sverige bygger upp totalförsvaret och fort går det. Men hur går det till? Möt Tomas Ahlberg på MSB och Michael Malm på Försvarsmakten som båda befinner sig mitt i händelsernas centrum.

Här bestäms riktningen för framtiden

”Nu måste vi som nation samla oss och då blir frivilligorganisationerna oerhört viktiga.” Orden kommer från Försvarsutbildarnas nyvalde förbundsordförande Mats Ström. Delegaternas uppgift vid riksstämman på Fårö är att diskutera och slå fast hur den utmaningen ska mötas.

Ordning och samarbete är kurschefens verktyg

Försvarsutbildarnas kurser spänner från soldatutbildningar till hur enskilda människor ska klara sig vid kriser. Hjärtat i hela detta stora maskineri är kurscheferna och deras team.

Ett steg i taget – gästkrönika i SPES medlemstidning förgätmigej

Vår sårbarhet väcker tankar

Ett temareportage i tidningen Försvarsutbildaren. Om beredskap för olyckor och händelser, med bland andra FRG Västerås, Sigtuna kommun, Länsstyrelsen Västmanland samt ett antal modiga personer som släppte in mig i sin vardag och berättade om sin egen beredskap inför oförutsedda händelser som kan leda till elavbrott, vattenbrist och andra bekymmer.

Polisen – beredd på allt

Vad som än händer i samhället så måste Polisen fortsätta att göra sitt arbete. Jag pratar krisberedskap hos Polisen med Per Engström.

Många nya uppgifter för frivilliga krafter

Coronapandemin, flyktingssituationen 2015 och de senaste årens skogsbränder har visat att välutbildade frivilliga blir mycket viktiga när ordinarie personal inte räcker till. Den här artikeln har dessutom publicerats hos flera frivilligorganisationer:

Svenska Lottakåren

Svenska brukshundklubben

Regnet öset ner över ungdomarna i Jämtland

Ansvar, disciplin och gemenskap är ledord när nya ungdomar provar på en helg hos Försvarsungdom.

Rätt utrustning ger ett starkt försvar

Det är mycket som måste vara på plats för att försvaret ska fungera. det behövs uniformer, fältkök, sprängdeg, lastbilar, fartyg, stridsflygplan, helikoptrar och fältsjukhus. Det mesta går via Försvarets Materialverk, FMV. 

Nya lösningar för ungdomar under pandemin

Ett normalt år pågår det en febril aktivitet från norr till söder bland Försvarsutbildarnas ungdomar. Pandemin ledde till totalstopp i nästan all verksamhet och sedan dess har tillvaron varit minst sagt svajig.

Forskning för en säkrare värld

På FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, finns en sådan bredd att det är svårt att veta var man ska börja. Men vi kastar oss in och träffar fyra olika forskare som får berätta om sina bidrag till totalförsvarets uppbyggnad.

Mest plus med nya digitala lösningar

Inom Försvarsutbildarna drabbade pandemin själva kärnverksamheten. Hur anordnar man utbildningar när man inte får träffas?

Lärdomar och ökat engagemang i pandemins spår

Inom Försvarsutbildarna var man oroliga för att inställda kurser skulle leda till avhopp från utbildningarna till specialist. Istället ökande engagemanget.

Med enkla medel vänds oron till handlingskraft

I början av 2020 ställdes hela mitt arbetsliv på ända. Uppdrag försvann över en natt och stora projekt pausades på obestämd framtid. Men det finns alltid nya vägar. För samtidigt, mitt i pandemi-krisen, pågår en kraftfull återuppbyggnad av Sveriges totalförsvar och där har organisationen Försvarsutbildarna en viktig roll. I 2021:s första nummer av tidningen Försvarsutbildaren träffar jag bland andra fantastiska Ulla Reimers som lär svenskarna att förbereda sig för kriser.

– Människor som är förberedda springer inte ut och köper 75 balar toapapper, säger hon i reportaget.

Strulputten från västkusten som blev Fiskarn i Västerås

En fiskhandlare från Hönö i Västerås? Honom måste jag besöka, tänkte jag. Så jag for till Erikslund, mötte John Falkenberg, köpte färsk makrill och vi pratade om havet där i väster. Nästa gång jag besökte den lilla fiskbutiken berättade han sin historia för mig och jag fick möjlighet att berätta den vidare i VLT.

Garnglädje och frisyrer under samma tak

Det här reportaget var så roligt att göra! Jag fick träffa Lotta Arnlund och hela hennes stick-community och delta i samtal om allt från hur handarbete kan läka själar till glädjen i att skapa med händerna och att hjälpas åt med sådant som är viktigt. Att Lotta sedan driver något så ovanligt som en kombinerad garnbutik och frisersalong ger ju det hela en extra knorr.

Electric Banana Band – en kärlekshistoria

I början av oktober släppte Electric Banana Band konsertfilmen Filmtajm tillsammans med Eskilstuna Symfoniorkester. Naturligtvis tittade jag på Trazan och Banarne på TV när jag var liten på 70-talet. Jag lyssnade på Electric Banana Bands tidiga musik som tonåring på 80-talet. Sen skuttade mina ungar runt till Zwampen, Banankontakt och Rap-Hönan under i stort sett hela 90-talet. Så när jag fick möjlighet att intervjua bandets musikaliska motor Janne Schaffer, aka Zebran, så tvekade jag inte en sekund. Jag skrev även en engelsk version av artikeln på bloggportalen Medium: Electric Banana Band reminds us of why we are here

Platsen jag ärvde

Även jag har erfarenhet av att handarbete kan vara läkande och det var något som jag fick lära mig av min mormor, även om jag inte förstod det då. I samband med reportaget om Lotta Arnlund och hennes stick-community skrev jag en krönika för VLT.

Vi kan göra julen till den fest vi behöver

Hur skulle vi klara den här allra mörkaste tiden om vi inte fick linda in tillvaron i ljus och hoppas att det ska vända. I år också. Min adventskrönika i VLT handlar om att skapa den högtid vi behöver. Hur den än ser ut. För den som inte når bakom VLT:s betalvägg finns krönikan även i min blogg.

Nästa år ska jag bli större

Den här nyårskrönika i VLT handlade om att ge varje år en särskild mening. Krönikan finnsäven i min blogg.

Sjömannen som klev i land och förlorade hjärtat till Bäckby

Rune Ringvall är pensionerad både från politiken och jobbet på Västerås kraftvärmeverk men har ändå ett välfyllt liv. Jag träffade Rune inför 75-årsdagen den 14 februari.

En ödmjuk supertalang med stenhård vilja

Jag fick äran att göra VLT:s bilaga Talangerna där jag skrev om bland andra hockeymålvakten Jesper Wallstedt och släggkastarna Leo Bystedt och Alfons Haals.

Kampen för sommarkollot blev starten på den politiska karriären

En mörk januarieftermiddag hade jag förmånen att få träffa en av Västerås ledande politiker, Staffan Jansson, för att ta reda på lite mer om hans drivkrafter och vad som gjort honom till den han är.

Hans Söderholm har klivit upp på scenen igen

”Att stå på scenen och spela är ett rent energipiller. All borde få uppleva det, att få applåder när man gjort något bra på jobbet!” Orden kommer från Hans Söderholm som tagit upp musikerkarriären igen efter 20 år.

Staffan Anger bygger upp hela Sverige

En nybliven 75-åring visar upp sitt Sverige i miniatyr i en gammal bleckkärlsfabrik i Kungsör.