Det är jag som är Anna Widerberg

Det finns alltid något nytt att lära sig. Något nytt att försöka förstå. Det finns ständigt nya människor att lyssna på. Böcker att läsa som jag inte läst förut och tankar att tänka som jag inte har provat förut. Livet står aldrig stilla. Jag heter Anna Miranda Elisabeth Widerberg och jag är bloggare och journalist.

Jag har under mitt 35 år långa yrkesliv bland annat arbetat som undersköterska, journalist, diakon, politisk sekreterare och digital kommunikatör. På universitet och högskola har jag studerat massmediakunskap och journalistik, pedagogik, litteraturvetenskap och engelska, social omsorg och socialt arbete, integration och etniska relationer samt diakoni, teologi och religionspsykologi. Just nu arbetar jag med en långfilmsdokumentär om Ted Gärdestad, ett större webbTV-projekt under uppbyggnad samt utgivning av min bok. Jag anlitas då och då som föreläsare inom ämnen som psykisk hälsa, ohälsa och sorg. Ett annat av mina specialområden där jag anlitas som föreläsare är den enskilda människan och medarbetaren i den digitala utvecklingen. Jag frilansar dessutom som journalist.

Anna Widerberg porträtt

Kontakta mig: kontakt@annawiderberg.se


Aktuella artiklar

Nästa år ska jag bli större

Min nyårskrönika i VLT handlar om att ge varje år en särskild mening.

Vi kan göra julen till den fest vi behöver

Hur skulle vi klara den här allra mörkaste tiden om vi inte fick linda in tillvaron i ljus och hoppas att det ska vända. I år också. Min adventskrönika i VLT handlar om att skapa den högtid vi behöver. Hur den än ser ut. För den som inte når bakom VLT:s betalvägg finns krönikan även i min blogg.

Hans Söderholm har klivit upp på scenen igen

”Att stå på scenen och spela är ett rent energipiller. All borde få uppleva det, att få applåder när man gjort något bra på jobbet!” Orden kommer från Hans Söderholm som tagit upp musikerkarriären igen efter 20 år.

Garnglädje och frisyrer under samma tak

Det här reportaget var så roligt att göra! Jag fick träffa Lotta Arnlund och hela hennes stick-community och delta i samtal om allt från hur handarbete kan läka själar till glädjen i att skapa med händerna och att hjälpas åt med sådant som är viktigt. Att Lotta sedan driver något så ovanligt som en kombinerad garnbutik och frisersalong ger ju det hela en extra knorr.

Platsen jag ärvde

Även jag har erfarenhet av att handarbete kan vara läkande och det var något som jag fick lära mig av min mormor, även om jag inte förstod det då. I samband med reportaget om Lotta Arnlund och hennes stick-community skrev jag en krönika för VLT.

Electric Banana Band – en kärlekshistoria

I början av oktober släppte Electric Banana Band konsertfilmen Filmtajm tillsammans med Eskilstuna Symfoniorkester. Naturligtvis tittade jag på Trazan och Banarne på TV när jag var liten på 70-talet. Jag lyssnade på Electric Banana Bands tidiga musik som tonåring på 80-talet. Sen skuttade mina ungar runt till Zwampen, Banankontakt och Rap-Hönan under i stort sett hela 90-talet. Så när jag fick möjlighet att intervjua bandets musikaliska motor Janne Schaffer, aka Zebran, så tvekade jag inte en sekund. Jag skrev även en engelsk version av artikeln på bloggportalen Medium: Electric Banana Band reminds us of why we are here

Strulputten från västkusten som blev Fiskarn i Västerås

En fiskhandlare från Hönö i Västerås? Honom måste jag besöka, tänkte jag. Så jag for till Erikslund, mötte John Falkenberg, köpte färsk makrill och vi pratade om havet där i väster. Nästa gång jag besökte den lilla fiskbutiken berättade han sin historia för mig och jag fick möjlighet att berätta den vidare i VLT.

Reko Västerås – ett nytt sätt att handla lokalproducerad mat direkt från bönderna

En Reko-ring är en grupp lokala matproducenter som gått ihop och låter människor köpa bra mat direkt från bönderna. Reko Västerås startade våren 2017 och i augusti berättade jag om det nya fenomenet i VLT.


Aktuella projekt

Långfilmsdokumentär om Ted Gärdestad

Jag började arbeta med dokumentärfilmen om Ted Gärdestad på sommaren 2015 tillsammans med ett erfaret dokumentärfilmsteam. I två år har vi gjort research och jag har haft åtskilliga samtal med Teds familj, vänner och kollegor. Vi samarbetar med filmbolaget Zentropa och spelar in de medverkande i Ljudbangs studio i Stockholm. Några av de medverkande är Kenneth Gärdestad, Janne Schaffer, Eirik Wangberg och Lena Andersson. Följ arbetet via Facebooksidan som nås via länken ovan. Vi finns även på Instagram

Tiden är människornas ängel

I augusti 2009 förlorade jag min viktigaste människa i ett självmord. Under åren som gått har jag då och då skrivit om min förlust och om det hårda arbete som det innebär att sörja en älskad människa.  2013 fick jag Västerås stads kulturstipendium för några av min bloggtexter och under 2016 publicerade jag min berättelse i 15 kapitel på bloggen. Just nu är jag sysselsatt med att arbeta om berättelsen till ett bokmanus i samarbete med en lektör.

Senior-TV

Jag och mina kollegor i projektet Senior-TV tycker att den äldre befolkningen också har rätt att lära sig navigera på internet och ta del av alla de nya lösningar och förmåner som finns där. Projektet är ännu i sin linda men den som blir nyfiken kan redan nu följa Senior-TV på Facebook via länken ovan.


Arbetsprover

År 2015 fick jag och min kollega Fredrik Ydhag i uppdrag att väcka intresse för Västerås nya badhus som ska öppna portarna 2019.

År 2016 fick samma team, alltså jag och Fredrik, uppgiften att försöka få västeråsarna att bli mer intresserade av lokal statistik. Vi valde att gör en film om de vanligaste namnen på nyfödda bebisar i Västerås.

I samband med en stor krisövning för Västerås stad och andra lokala organisationer och företag gjorde Fredrik Ydhag och jag tre filmer som gav förutsättningarna för alla som deltog i övningen.


Kulturstipendiaten Anna Widerberg

Jag var en Västerås stads kulturstipendiater 2013 och jag fick stipendiet för ett antal texter med samlingsnamnet ’Tiden är människorna ängel’ på bloggen Med Mirandas ögon. Juryns motivering löd:

“Anna Widerberg visar på en språklig och litterär mognad och kombinerar det med ett djup som inte väjer för det svåra och hon gör det utan att bli sentimental eller självömkande.”

Med de prisade texterna som grund har jag skapat en berättelse som finns publicerad i sin helhel som en bloggbok.

Läs min bok här.


Novellpris

Sommaren 2007 deltog jag i Författarskolan på Marstrand. Jag vann den avslutande kortnovell-tävlingen med texten Avkomman.


Publicering

1997 skrev jag en text till min dotters dop. Texten har sedan dess använts på en mängd dop och namngivningsceremonier och den finns publicerad i Kyrkohandbokens Dopritual som gavs ut av Verbum 1998.

Med din panna mot min kind