Om mig

Det finns alltid något nytt att lära sig. Något nytt att försöka förstå. Det finns ständigt nya människor att lyssna på. Böcker att läsa som jag inte läst förut och tankar att tänka som jag inte har provat förut. Livet står aldrig stilla.

Jag har under mitt 35 år långa yrkesliv bland annat arbetat som undersköterska, journalist, diakon, politisk sekreterare och digital kommunikatör. På universitet och högskola har jag studerat massmediakunskap och journalistik, pedagogik, litteraturvetenskap och engelska, social omsorg och socialt arbete, integration och etniska relationer samt diakoni, teologi och religionspsykologi. Just nu arbetar jag med en långfilmsdokumentär om Ted Gärdestad, ett större webbTV-projekt under uppbyggnad samt utgivning av min bok. Jag anlitas då och då som föreläsare inom ämnen som psykisk hälsa, ohälsa och sorg. Ett annat av mina specialområden där jag anlitas som föreläsare är den enskilda människan och medarbetaren i den digitala utvecklingen. Jag frilansar dessutom som journalist.

Kontakta mig: kontakt@annawiderberg.se


Aktuella artiklar

Reko Västerås – ett nytt sätt att handla lokalproducerad mat direkt från bönderna

Strulputten från västkusten som blev Fiskarn i Västerås


Arbetsprover

År 2015 fick jag och min kollega Fredrik Ydhag i uppdrag att väcka intresse för Västerås nya badhus som ska öppna portarna 2019.

År 2016 fick samma team, alltså jag och Fredrik, uppgiften att försöka få västeråsarna att bli mer intresserade av lokal statistik. Vi valde att gör en film om de vanligaste namnen på nyfödda bebisar i Västerås.

I samband med en stor krisövning för Västerås stad och andra lokala organisationer och företag gjorde Fredrik Ydhag och jag tre filmer som gav förutsättningarna för alla som deltog i övningen.


Kulturstipendiat

Jag var en Västerås stads kulturstipendiater 2013 och jag fick stipendiet för ett antal texter med samlingsnamnet ’Tiden är människorna ängel’ på bloggen Med Mirandas ögon. Juryns motivering löd:

”Anna Widerberg visar på en språklig och litterär mognad och kombinerar det med ett djup som inte väjer för det svåra och hon gör det utan att bli sentimental eller självömkande.”

Med de prisade texterna som grund har jag skapat en berättelse som finns publicerad i sin helhel som en bloggbok.

Läs min bok här.


Novellpris

Sommaren 2007 deltog jag i Författarskolan på Marstrand. Jag vann den avslutande kortnovell-tävlingen med texten Avkomman.


Publicering

1997 skrev jag en text till min dotters dop. Texten har sedan dess använts på en mängd dop och namngivningsceremonier och den finns publicerad i Kyrkohandbokens Dopritual som gavs ut av Verbum 1998.

Med din panna mot min kind